Soorten spellen

Net zoals bij films en boeken zijn spellen onderverdeeld in categorieën. Deze categorieën zijn door de jaren heen veranderd. Deze veranderingen vinden voornamelijk plaats door de innovaties en vernieuwingen in de industrie. Door deze veranderingen veranderen de karakteristieken van de categorie.n. Elk spel heeft zijn eigen karakteristieken, deze komen meestal overeen met één categorie. Tegenwoordig kan een spel gecategoriseerd worden onder meerdere categorieën doordat het spel karakteristieken heeft uit meerdere categorie.n. Als een spel onder meerdere

categorieën valt wordt er meestal gekozen voor de categorie die het beste aansluit op het doel van het spel. Leemkuil heeft een indeling gemaakt van zes categorieën, deze worden hieronder besproken.


ACTIE GAMES

Actie games

Spellen waarin van de spelers veel vaardigheden en snelheid wordt vereist, dat zijn actie- spellen. Spellen uit deze categorie vereisen van de speler snelle reflexen en een goede oog-hand coördinatie, denk hierbij het richten op target in een schietspel. Actiespellen hebben vaak als rode draad een doorlopend verhaal of opbouw in levels (je begint makkelijk en naarmate je vordert worden de levels steeds moelijker).

Voorbeelden van actiespellen zijn Call of duty, Pacman, Tetris, Space Invaders en Super Mario.

Doe mee met onderstaande video en laat je verbazen! 


Adventure spellen

Adventure spellen zijn vaak gebaseerd op een sterke verhaallijn en uitgewerkte
karakters. Het spel wordt ingeleid door een videofragment, tekst of dialoog.
Gedurende het spel tussen levels komen meerdere videofragmenten, teksten of dialogen aan bod om zo het verhaal meer diepgang te geven. De speelomgeving is vaak open waardoor de speler vrij rond kan lopen in een virtuele omgeving. Onderweg komt de speler problemen of opdrachten tegen die opgelost moeten worden, eenmaal opgelost krijgt de speler een beloning (denk hierbij aan nieuwe krachten, power-up’s, geld, etc.), het kan ook zo zijn dat speler een nieuw gedeelte van het spel vrijspeelt en zo verder kan in de virtuele wereld.


Voorbeelden van adventure spellen zijn de Lego spellen, Uncharted, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Myst III, Freddi Fish, Reader Rabbit en Junior Detectives.