Over het model

Introductie Black Box

Bij Black Box besteedt de OEM de productontwikkeling en productie uit op basis van een pakket van producteisen. De leverancier zal zelfstandig de ontwikkeling doen, zonder betrokkenheid van de OEM. De leverancier toont aan dat het ontwikkelde product aan de eisen voldoet. De verantwoordelijkheid voor productie en Life-Cycle Management van het product wordt ook aan de leverancier uitbesteed. In dit model wordt de productdocumentatie eigendom van de OEM.

Kenmerken van het model

Time to market

Als een OEM zelf onvoldoende competenties of mensen heeft om een product te ontwikkelen kan dit model helpen sneller een product in de markt te lanceren. Het alternatief van het opbouwen van eigen competenties kan vaak jaren duren.

3_llvuQcTexlR2Ny-timetomarket-bills.jpg

Kwaliteit

Kwaliteit – Het gebruik van ervaren ontwikkelaars van de leverancier helpt om een product te ontwikkelen dat aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoet.

tlSiZp-RXX4FZErh-T2M_acc2.jpg

Total Cost of Ownership

Total Cost of Ownership – ten opzichte van het Build to Requirements model zullen de transactiekosten tussen OEM en leverancier lager kunnen zijn doordat de leverancier meer zelfstandig kan werken. 

ceoBOAGRwcyqHHYQ-design-prodprocess.jpg

Organisatie

Organisatie – de samenwerking in dit model is eenvoudiger dan in het Build to Requirements model, omdat de leverancier meer verantwoordelijkheid neemt voor ontwikkeling, productie en life-cycle management. Afhankelijk van de situatie kan de samenwerking als een alliantie of meer transactioneel ingericht worden.

HDnvEXQZGOu1cPnT-earlycoop.jpg

Wanneer is het Black Box model geschikt?